W ciągu ostatnich kilku lat coraz większą popularnością cieszą się stoły ze szklanym blatem. Najczęściej taki mebel wybierany jest do salonu. Czy sprawdzi się w kuchni?
Szklany stół wizualnie wydaje się lżejszy, dlatego też nie zdominuje małego pomieszczenia. Dlatego też może dobrze prezentować się w małych kuchniach. Niestety, decydując się na taki mebel musimy mieć świadomość, że będzie trzeba go przecierać kilka razy dziennie. O ile w salonie najprawdopodobniej nie będziemy z niego korzystać tak często, więc i ryzyko zabrudzenia się zmniejszy, o tyle w kuchni nie da się tego uniknąć.
Wiadomo oczywiście, że zarówno drewniany, jak i szklany stół trzeba regularnie wycierać. Dbanie o higienę i czystość w kuchni jest szczególnie ważne. Zwróćmy jednak uwagę na to, że kilka odcisków palców na drewnianym blacie nie będzie się tak rzucało w oczy. Inaczej sprawa przedstawia się z blatem szklanym. Rzadko przecierany blat wykonany ze szkła wygląda bardzo nieestetycznie. Pamiętajmy też, że trzeba go prawie za każdym razem czyścić z obu stron, nie tylko z wierzchu. Na szklany stół w kuchni mogą sobie więc pozwolić jedynie te osoby, które lubią utrzymywać porządek. Jeśli się zdecydujemy na taki mebel, warto zakupić dobry płyn do mycia szklanych powierzchni, aby po umyciu stołu nie pozostały na nim smugi.